2 Mart 2008

Pişi



Adı pişi mi bişi mi diye araştırırken her zaman olduğu gibi son durak tdk.gov.tr 'ye bakıp kararımı verdim. Bişi tatlı olanına deniyormuş. Bu tuzlu olanı. Standart Türkçede böyle ama Anadolu'nun farklı yerlerinde değişik isimleri vardır. Bu isimlerin de yanlışı doğrusu olmaz diye düşünüyorum.

1 bardak ılık su, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı tuz, yarım çay kaşığı şeker, un ve 1 tatlı kaşığı mayayı karıştırıp yumuşacık ama ele yapışmayan bir hamur yapıyoruz. (Ben tam 2,5 bardak un kullandım.) Hamur kabardıktan sonra elimizle veya merdaneyle biraz açıp kızgın yağda kızartıyoruz.

12 yorum:

Eya dedi ki...

Ah sevgili Kalimero...bu yaptığın varya benim için bütün böreklerden,tartlarda,kişlerden öte.Yanına güzel bir beyaz peynir ve reçel...Çay...değmeyin keyfime.Ellerine sağlık...

zehra

Adsız dedi ki...

annecigim cok yapardi bunu. benim yagda kizartilan seylerle pek aram olmadigi icin (yani yapmasi, yemesi degil. yemesine bayilirim!), hic yapmadim. bizim köyümüzde (konya) buna "ergen" derler... ellerinize saglik! olsada yesek... :-) sevim

ayşegül mutfakta dedi ki...

piştt gel bişi bişi :)
valla yolasan 1-2 tane çok makbule geçer şimdi çayımın yanına :)
bu bişii fena bişii olmuş ya bende çok severim bunu böyle malzemesiz birşeyin bu derece leziz olması hayret vallahi
demek adı bişi miş :)

Nilgün dedi ki...

Üzerine Recelveya Nutella/Cokokrem) sürüldügünde nefis oluyor...
Ellerine saglik

SEVGILER

Esma dedi ki...

Ellerine daglik, kalimeerocum, o gun tarifini aliyordun, hemen denemissin bakiyorum, bizde konyaliyiz orada pisi derler, bende severim ozellikle kiymalisini ama yapiyor musun dersen, tabii ki hayir. malum kilolar :)

Adsız dedi ki...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my site, it is about the CresceNet, I hope you enjoy. The address is http://www.provedorcrescenet.com . A hug.

Hulya dedi ki...

aaa artik kaldir pisiyi,sogudu buz oldu,yeni biseyler ekle emine yahu..:)

Yaren dedi ki...

Komsumuz bize her kandilde getiri sag olsun helvayla birlikte,ama ismini bilmiyordum.Pisi cok güzel sirin bir isim ,cok begendim.Ellerine saglik.

Selcen Şenocak dedi ki...

Merhabalar,

Biz yani Selcen ve Evren bir etkinlik hazırlamaya karar verdik. Karar verdik vermesine ama bir yandan da bizi bir telaş aldı ne yapalım diye. İstedik ki etkinliğimiz hem herkesin yüzünde bir tebessüm oluştursun hem de gönüllerimizi küçük hediylerle biribirine bağlasın. Sonunda karar verdik, yaklaşan anneler gününü de düşünerek ANNELER GÜNÜ & KALPTEN GELEN GÜZELLİKLER etkinliğini başlattık.

Katılmak isteyen blogcu arkadaşlar
annelergunu.kalptengelen@gmail.com’ a ad, soyad, blog adresleri ve hediyelerinin gelmesini istedikleri adreslerinin yazılı olduğu bir mail atacaklar ve 10 Mayıs’ta yapılacak kura sonucunda birbiri ile eşleşenleri biz 11 Mayıs’ta mail ile bilgilendireceğiz böylece herkes sadece kime hediye alacağını öğrenmiş olacak. Ancak hediyeniz geldiğinde kimden geldiğini öğrenebileceksiniz. Hediyeleriniz elinize ulaştığında da bloğunuzdan yayınlayacaksınız. Eee bu arada annelerin, anne adaylarının ve geleceğin annelerinin de anneler gününü kutlamış olacağız. İsterseniz yurt dışından isterseniz yurt içinden nereden olursa olsun etkinliğimiz herkese açık. İstediğiniz her şeyi hediye edebilirsiniz kendi ördüğünüz bir şal, yaptığınız bir reçel, bulunduğunuz yere ait yöresel bir şey, pastacılık malzemeleri, kitap vs vs vs… Hepinizi bekliyoruz.


Son Katılma Tarihi: 10 Mayıs 2008
Hediyeyi Ulaştırma Tarihi: 10 Haziran 2008
Hediyelerinizi Bloglarınızda Bizlerle Paylaşma Tarihi: 12 Haziran 2008

Adsız dedi ki...

valla ben ne adından ne de tarifinden anlarım.
ama iyi yerim :)
ayşe'ye sor istersen :)
biraz önce şekerpare ile ilgili yorumumu imeyil ile gönderdim.

Adsız dedi ki...

yanılıyorsunuz.sizin yaptığınıza pişi denir.tatlı olanına yani şerbete batırılınına lokma denir.

Unknown dedi ki...

Biz hamuru actiktan sonra isaret parmagi ile ortasini deliyoruz.Arzu ederseniz hamurun uzerine az miktarda susam ve corekotu serpistirdiginizde daha lezzetli, hos gorunuslu ve ozellikle cocuklarin bayildigi (simit havasinda)bir yiyecek oluyor.Nacizane tavsiyem, yag pisi hamurlarini gomecek kadar olmali ve iyice kaynar olmali.Boylece daldir-cikar olarak pisirebilirsiniz.Pisinin yag emmemesi icin,kisik ateste ve iyice kaynamamis yagda kizartilmamali.Icecek olarak cay,meyve suyu,hosaf vb.icecekler ve peynir cesitleri, zeytinler, bal, receller, sivi cukulatalar, corbalarla ve sicakken yenmesi idealdir. Afiyet olsun.