25 Mayıs 2008

Yaşayan gelenekler festivali 2008

Geçenlerde şehrimizde 23. Yaşayan Gelenekler Festivali kutlandı. Farklı milletlerden insanlar kendi kültürlerine ait yemek, sanat, müzik ve dansları sergilediler. Türkler de çeyiz işi, halk türküleri, gözleme ve aşure ile katıldılar.

Okulumuzdaki Türk öğrencilerin kurduğu Anatolian Band grubunun konserinden:


Gözleme standı ve gözleme yapımını izlemeye gelen vatandaşlar:



Kulağı ve mideyi doyurduktan sonra el sanatları standlarına geçiyoruz. Önce Türk tığ işi. Bütün resimlerin üzerine tıklayarak orijinal boyutunu görebilirsiniz. Resimden örnek çıkarmak isteyenler olur şimdi:)







Meksikalı'ların kağıttan yaptıkları süsler:



Perulu'ların heykel ve resim sanatlarını birleştirerek dini veya efsanevi bir olayı anlattıkları retabloları. Lütfen resimlerin üzerine tıklayıp hikayeleri kendiniz görün:



Avrupalı'ların dekoratif boyama sanatı:




Tibet halı dokumacılığı:



Belarus tahta oymacılığı:



Pueblo kızılderililerinin çömlekleri:


Makara danteli (bobbin lace) çok ince ve sabır isteyen bir işe benziyor. Bir dizayn üzerinden makara ipliklerini birbirinin üzerinden geçirerek yapılan bu dantellerde makara sayısı yüze kadar çıkabiliyormuş. İkinci resmin üzerine tıklayarak ayrıntısını görebilirsiniz.



Japon bonsai bitkileri, özel yöntemlerle yetiştirilen minyatür
ağaçlar oluyor:



Deri işi binici malzemeleri:


Orta Amerika yerli takıları:


Kızılderililerin tespih işi:



Örgülü yün kilimler:


Avrupa tarzı yumurta boyama sanatı:



Bunların dışında festivalde Taylandlı'ların sebze-meyveleri oyarak yaptığı çiçekler ve süsler, Hopi Kachina oyuncak bebekleri ve Japon kaligrafisi gibi başka bir sürü el sanatları sergilendi. Aralarında öğrenmek istediğim çok şey var. Mesela dekoratif boyama, retablo ve makara danteli..

23 Mayıs 2008

Yaz böreği



Geçen gün arkadaşımın kızının 2. yaşgünü için yaptığım börekler. Tarifi portakalağacı'nda gördüm, o da Vatan gazetesi ekinden almış. Ben tarifi biraz değiştirdim. İç malzemesi için bezelyeyi ve haşlanıp rendelenmiş havuç ve patatesi karıştırıyorsunuz. Buna tuz ve karabiber de ekliyorsunuz, içiniz hazır. Bir dikdörtgen milföy hamurunu merdaneyle biraz açtım ben. Zaten kutudan iki tane çıkıyor. İç malzemesini bu ikisine paylaştırdım. Hamuru sıkı bir şekilde sardım. Uzun bir rulo oluyor. Bunları folyoya sarıp buzlukta yarı donana kadar beklettim. Çıkarınca bıçakla dilimlere kestim. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp az kaşar rendesi koydum ve fırıladım. Kaşar normalde iç malzemesine ekleniyor ama ben unutunca böyle yaptım:) Afiyet olsun.

18 Mayıs 2008

Etli patlıcan



Üç kişilik bir tarif bu. Bir çorba kasesi kadar kuşbaşı et bir yerde pişirilir. Bir tencerede zeytinyağı kızdırılır. Küp şeklinde doğradığımız soğan ve irice doğranmış biberler yağa atılıp biraz kavrulur. Üzerine etler atılır ve karıştırılır. Karışımın üzerine 1 domates rendelenir ve birer tatlı kaşığı domates ve biber salçası eklenir. Küp şeklinde doğranıp tuzlu suda bekletilmiş 1 adet büyük bostan patlıcanı da yemeğe eklenir. 1 bardak su ilavesiyle yemek pişirilir. Tuz eklenir. Taze dereotuyla servis yapılır.