28 Ocak 2008

Mayasız çabuk poğaça



Sabah kahvaltılarına yapabileceğiniz, hamurun mayalanmasını beklemeden yoğurup yuvarlayıp fırınladığınız kıtır kıtır bir poğaça tarifi bu.
1 çay bardağı sıvıyağ, 2 yemek kaşığı terayağı (veya margarin), 2 yumurta (birinin sarısını ayırın), 1 yemek kaşığı sirke, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı şeker yoğurma kabına konur. Bir bardakta 5 yemek kaşığı yoğurt ve 1 paket kabartma tozu karıştırılır ve malzemelere eklenir. 3 bardaktan biraz az un eklenir ve yumuşak bir hamur yapılır. Hamur yuvarlanır, içine isteğe bağlı olarak peynirli maydanozlu karışım konabilir. Ayrılan yumurta sarısı 1 tatlı kaşığı suyla karıştırılıp poğaçaların üzerine sürülür. Susam serpilir. 360 F derecede üzeri kızarana kadar pişirilir. Bende tam bir tepsi çıktı. Çıkınca üzerine nemli bez örtüp biraz ılıtın. Afiyet olsun.

26 Ocak 2008

Kahvaltı alternatifleri-3

Mozerella peynirli mantar



Mantarlar soğanla beraber yağda kavrulur. Tuzu ve baharatı atılır. Suyunu çekmeye yakın bir fırın kabına aktarılır. Üzerine mozerella peyniri konur ve biraz pişirilir. Çıkınca maydanozla süslenir.

Omlet sarma



Orta boy bir tavada yağda bir miktar soğan, biber, domates ve mantar gibi sebzeler sote yapılır. Bunlar ayrı bir kaba aktarılır. Aynı tavada 3-4 yumurta ile omlet yapılır. Omlet altlı üstlü pişirilir. Sote yaptığımız sebzeler omlete sarılır, üzerine kaşar konur ve tavanın kapağı kapatılarak kaşar eriyene kadar kısık ateşte bekletilir.

Çemen



Bir miktar domates salçası, bundan biraz fazla biber salçası, kuru kekik, fesleğen, az kimyon, 5-6 sarımsak, bir çay bardağı ince doğranmış maydanoz, bir o kadar öğütülmüş ceviz ve zeytinyağı iyice karıştırılır. Karışım saklama kabına aktarılır, üzerine zeytinyağı gezdirilir ve bir gece buzdolabında bekletilir. Ertesi sabahki kahvaltıya çemeniniz hazır! :)

Yeşil mercimekli börek



Yeşil mercimekler haşlanır ve suyu süzülür. Yağda soğan kavrulur, üzerine mercimekler eklenir. Beraberce karıştırılır ve tuzu, biberi katılır. Ayrı bir kapta yoğurt, 1 yumurta ve yağ iyice karıştırılıp yufkaların sosu hazırlanır. Yufkalarınız inceyse iki kat üçgenin arasına ve üstüne bu sostan sürüp mercimekleri sarabilirsiniz. Amerika'daki tortilla yufkalarından tek kat yetiyor. Börekleri sararken mercimeklerin yanında içine biraz da beyaz peynir koyarsanız tadına doyum olmuyor. Üzerine yumurta sarısı sürülür, ortası kesilip domates dilimiyle süslenir ve fırınlanır.

Pizza -2


1 su bardağı ılık su, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığından biraz fazla tuz, 2 su bardağı un, ve 1 tatlı kaşığı kuru maya karıştırılıp oldukça yumuşak bir hamur yapılır. Hamur kabarmaya bırakılır. Daha sonra azar azar un serperek hamur biraz daha yoğrulur. Büyükçe bir tepsinin dibi zeytinyağı ile yağlanır ve biraz un veya irmik serpilir. Hamur ince bir şekilde tepsiye yayılır. Bu aşamada hamurun üzerini zeytinyağı ile yağlıyoruz; bu, üzerine koyacağımız malzemelerin hamuru ıslatmasını engeller ve hamurumuz çıtır olur. Domates sosu, kekik, tuz, sarımsak ve karabiberle hazırladığımız sos üzerine sürülür ve kaşar serpilir. Sonra sebzeler (biber, domates, mantar, soğan gibi) dizilir. Bunların üzerine tercihen tekrar az kaşar serpilebilir. En az 2o dakika 425 F derecede hazır bulunan fırında 15-18 dakika pişirilir. Nefis bir pizza oluyor. Ayranla servis yapabilirsiniz.

8 Ocak 2008

Kıymalı ekmek



Bayat ekmekler parçalanır. Bir fırın kabı yağlanır ve ekmekler dibine döşenir. (İsterseniz bu aşamada ekmekleri biraz fırına verebilirsiniz.) Bir taraftan yağda soğan kavrulur. Kıyma eklenir. Biraz kavrulur ve bir çay bardağı su eklenir. Pişince ekmeklerin üzerine dökülür. Kıymalı ekmek fırına verilir ve kızarıp suyunu çekene kadar pişirilir. Çıkar çıkmaz üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağında kızdırılmış kırmızı toz biber gezdirilir. Afiyet olsun!