24 Mart 2006

Ayran çorbası


Tarhananın bile pabucunu dama atan, evdeki bir numaralı çorbamız. Ayran çorbası hem kolay yapılıyor, hem de etli veya sebzeli yemekler, dolma ve pilav gibi bir çok yemeğin yanına iyi gidiyor. Biraz ekşi yoğurttan yapılırsa çorba daha güzel olur. Benim tarifim şöyle: Orta boy bir tencereye yarısına kadar su koyuyorsunuz ve altını açıyorsunuz. Diğer tarafta derince bir kapta, tencereye koyduğunuz suyun 2/3'ü kadar yoğurdu, 1 yumurtayı, 3 çorba kaşığı unu, 1 çay kaşığı kırmızı pul biberi ve 1 tatlı kaşığı tuzu çırpma teli ile iyice birbirine yediriyorsunuz. Bu karışımı yavaş yavaş tenceredeki suyun içine döküyorsunuz, tencerenin altını iyice açıyorsunuz ve kaynayana kadar sürekli karıştırıyorsunuz. Dikkat! Bu çorba taşmaya meraklı çorbalardan biridir. Kabarınca hemen altını kısıp kenara alın ve tekrar kısık ateşe alarak kaynamaya bırakın. Bu arada bir tavada tereyağı ve ayçiçek yağını kızdırın, içine iki çorba kaşığı naneyi atın, bir iki karıştırıp altını kapattığınız çorbanın içine dökün ve tencerenin kapağını kapatın. Çorbanız biraz dinlensin, servise hazırdır.

Hiç yorum yok: