29 Mart 2006
Peynirli patatesli börek
Böreğimizin alt katı peynirli-maydanozlu, üst katı ise patatesli. Amerika'da fillo dough denilen süper ince yufkadan yaptım. Bu yufkayla çoğu hamurişi kolaylıkla yapılır. Ancak tek kattan yaptığınız ve sarmanız gereken hamurişlerinde biraz zorluk çıkarabilir çünkü çok kolay parçalanıyor. Fillo dough en güzel baklavaya gidiyor; ince olduğundan kıtır kıtır ve kat kat bir görünüm veriyor baklavaya. İleride yapınca resmiyle siteye koyarım.
26 Mart 2006
Patates püresi
25 Mart 2006
Patates yemeği
24 Mart 2006
Kırmızılım
Ayran çorbası
Tarhananın bile pabucunu dama atan, evdeki bir numaralı çorbamız. Ayran çorbası hem kolay yapılıyor, hem de etli veya sebzeli yemekler, dolma ve pilav gibi bir çok yemeğin yanına iyi gidiyor. Biraz ekşi yoğurttan yapılırsa çorba daha güzel olur. Benim tarifim şöyle: Orta boy bir tencereye yarısına kadar su koyuyorsunuz ve altını açıyorsunuz. Diğer tarafta derince bir kapta, tencereye koyduğunuz suyun 2/3'ü kadar yoğurdu, 1 yumurtayı, 3 çorba kaşığı unu, 1 çay kaşığı kırmızı pul biberi ve 1 tatlı kaşığı tuzu çırpma teli ile iyice birbirine yediriyorsunuz. Bu karışımı yavaş yavaş tenceredeki suyun içine döküyorsunuz, tencerenin altını iyice açıyorsunuz ve kaynayana kadar sürekli karıştırıyorsunuz. Dikkat! Bu çorba taşmaya meraklı çorbalardan biridir. Kabarınca hemen altını kısıp kenara alın ve tekrar kısık ateşe alarak kaynamaya bırakın. Bu arada bir tavada tereyağı ve ayçiçek yağını kızdırın, içine iki çorba kaşığı naneyi atın, bir iki karıştırıp altını kapattığınız çorbanın içine dökün ve tencerenin kapağını kapatın. Çorbanız biraz dinlensin, servise hazırdır.
23 Mart 2006
Mercimek çorbası
19 Mart 2006
Lazanya
Lazanya İtalyan mutfağından ödünç aldığımız lezzetlerden biri. Makarna sevenlerin değişik soslarla deneyebileceği bu yemeğin asıl sosunu ben kıyma, mantar, biber ve soğanla yaptım. İstenirse brokoli, havuç gibi sebzeler de katılabilir. Makarnanın ve sosun fırına koymadan önce pişmeye yakın hazırlanmış olmasına dikkat ediyoruz. Beşamel sosu da biraz fazla ve cıvık hazırlıyoruz. Bir dahaki sefere ben lazanyanın beşamel sosuna da biraz kaşar katacağım. Tahmin ediyorum makarna katlarının birbirine daha iyi tutumasına yardım eder. Her kata kıymalı-mantarlı sostan ve biraz da beşamelden ekleyip, en üstünü beşamel ve kaşar rendeleriyle kapatıyoruz. İstenirse maydonoz da serpilebilir. Lazanyayı organik aldığım için makarnaları kaynattığım suyun bir kısmını sakladım. En son bu sudan yemeğin yarısına kadar ekleyip yarım saat pişmek üzere fırına verdim.
17 Mart 2006
Karışık sote
Bu yemeği değişik tariflerden ekleme çıkarmalar yaparak buldum. Daha önceden bilinen bir yemek mi bilmiyorum; ben adını karışık sote koydum. Yapılışı çok basit. Patatesi, sucuğu ve mantarı küp şeklinde doğruyorsunuz. Patatesleri orta derecede kızartıyorsunuz. Bir tavada tereyağında mantarları ve yarım ay şeklinde doğradığınız soğanları kırmızı biber ve kekik ekleyip sote yapıyorsunuz. Aynı şekilde sucukları da hafif tereyağında kızartıyorsunuz. Daha sonra hepsini fazla yağlarını süzüp karıştırıyorsunuz. İsteğe göre üzerine bolca kaşar rendesi serperek fırında üzeri kızarana kadar (yaklaşık 5 dk.) pişirebilirsiniz. Patates ve mantara tuz atmayı unutmayın;)
16 Mart 2006
Meyve
15 Mart 2006
Tarhana çorbası
Çorbaların çoğunu severek içerim; tarhana çorbası da favorilerimden biri. Fanatiği olup sabah akşam, yaz kış tarhana içenleri de gördüm. (o kendini biliyor:)). Ben şimdilik daha makul aralıklarla içmeye çalışıyorum. İçerisine az biber salçası, biraz tereyeğı ve çeşitli baharatlar eklenince çorbanız daha leziz oluyor.
Ev ekmeği
Ekmek makinesinden az önce çıkardığım bu ekmeğin içinde iki bardaktan biraz az ve ılık su-süt karışımı, iki çorba kaşığı kadar margarin, iki çorba kaşığı şeker, iki tatlı kaşığı tuz, dört bardak un ve iki tatlı kaşığı instant maya var. Malzemeler bu sırayla katılıyor. Ev ekmeği gibisi yok çünkü içindekilere güvenebilirsiniz ve her zaman sıcak sıcak yeme şansınız var. Hele yanında tereyağı da olursa bir oturuşta ekmeği yarılamak işten bile değil..
Yorumlardan sonra not: Makinede ekmek yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç şey var: Tüm malzemeler oda sıcaklığında olacak; özellikle su-süt karışımı çok sıcak olmayacak. Maya abartılmayacak; fazla konursa ekmek kabından taşar ve kapağa yapışır, ayrıca taşan kısımlar ısının etkisiyle yanar. Üçüncüsü de; yeterince un katılacak. Hamur biraz cıvık olursa kabarınca ortası çöker ve ekmeğinizin tadına zarar gelmese de görüntüsü pek de hoş olmaz.
Sütlaç
İlk denemeye göre sütlacım fena olmadı. Evde pirinç unu olmadığı için ben pirincini biraz artırdım. Ancak pirinç unuyla daha kıvamlı olur. Bir de sütlaçta pirinci diri seviyorsanız Amerikan pirinci kullanmanızı tavsiye ederim. İçerisinde 4 bardak su, 4 bardak süt, 2 bardaktan biraz az şeker ve 1 bardak pirinç var.
Golden flakes
Golden flakes özellikle kahvaltı için çok ideal. Marketten hazır alıp buzdolabında sakladığınız flake'leri kahvaltıdan 10 dakika önce çıkarıp folyo serdiğiniz kurabiye tepsisine diziyorsunuz; çabuk piştikleri için diğer tepsilerde altları biraz yanabilir.
400F'de ısıttığınız fırına atıyorsunuz ve altın sarısı renkte olunca çıkarıyorsunuz. Hem çok yumuşak, hem kıtır kıtır oluyorlar.
Yarı tatlı yarı tuzlu oldukları için isteyenler bal, reçel veya marmelatlarla, isteyenler de tuzlu malzemelerle götürebilir:) Benim kahvaltıda tatlı şeylerle aram olmadığı için böyle hazırladım. Flake'ler kendinden yağlı ancak isteyenler sıcakken tereyağı sürüp de yiyebilir.
400F'de ısıttığınız fırına atıyorsunuz ve altın sarısı renkte olunca çıkarıyorsunuz. Hem çok yumuşak, hem kıtır kıtır oluyorlar.
Yarı tatlı yarı tuzlu oldukları için isteyenler bal, reçel veya marmelatlarla, isteyenler de tuzlu malzemelerle götürebilir:) Benim kahvaltıda tatlı şeylerle aram olmadığı için böyle hazırladım. Flake'ler kendinden yağlı ancak isteyenler sıcakken tereyağı sürüp de yiyebilir.
O kadar lezzetliler ki..
14 Mart 2006
Kaju fıstığı
Bulgur pilavı
Mormon tapınağı
Arabanın içinden fotoğrafını çektiğimiz bu yer, Salt Lake City'deki Mormon tapınağı. Mormonlar, Hz. İsa'dan sonra Joseph Smith'in peygamber olduğuna ve yeni peygamberlerle vahyin hala devam ettiğine inanıyorlar. Amerikalıların genelinden çok farklılar. Aile bağlarına, evlenip çocuk sahibi olmaya önem veriyorlar. İçki, kahve, çay içmiyorlar. Bu tapınak da Mormonların merkezi ibadet yeri ve içeriye yabancılar bir yana, kilisenin daimi üyesi olan Mormonlar bile özel izinle girebiliyor.
Mantı
Mmmm.. mantı saati. Önceden hazırlanmış ve buzluğa konmuşsa sadece sosunu hazırlamak gerekeceği için çok pratik ve doyurucu bir yemek. Sarmısaklı yoğurtla da çok güzel oluyor ancak dışarı çıkacaksanız böyle baharatlı-salçalı bir sosla da gayet lezzetli. Bu durumda yanına ayran çorbası harika olur. Yoğurtlu hazırlayacaksanız da domatesli-naneli bir çorba güzel gider. Yukarıdaki mantıyı soslarda usta olan eşim hazırladı.
Herşey
Bu ufaklıklar hem diğer bazı çikolatalardan daha sağlıklı ve nefisler, hem de pratik ve şirin ambalajları var. Scary Movie 3'de bir adamın kafası Hershey's çikolata şeklindeydi. Beraber film izlerlerken arkadaşı koparıp koparıp yiyordu:)
Kahvaltılık
13 Mart 2006
İtalyan yemekleri
İtalyan mutfağından bir görüntü. Lezzetli bir pizza yemeye gitmiştik ancak bu yemeklerin görüntüsüne kanıp hiç bilmediğimiz bir şey ısmarladık. Biraz ağzımızın tadı bozulmuştu ama yeni şeyler risk almadan keşfedilemiyor:) Eminim içlerinde güzel tadlar vardır çünkü Türk mutfağına çok da uzak görünmeyen sebzeli yemekler ve makarnalar görünüyor.
Masal diyarı..
Davetsiz misafir
Arabamızın önünden geçen bir geyik. Kışın yiyecek bir şeyler bulmak için dağlardan aşağı iniyorlar. Verdiğiniz şeyi yiyebiliyorlar ancak çok ürkekler.
Kiraz domatesler
Kiraz domatesler o kadar şirin ve lezizler ki.. Baharda bahçeye ektiğimiz zaman türlerinden emin değildik. Sonra bazıları böyle çıktı, bazıları normal domates gibi:) Kiraz domatesler salatalara ve fırında etli yemeklere çok güzel gidiyor.
Sıklamen
Sıklamen çiçeğimin yazınki hali. Şimdi de yaprak açıyor ama bu muhteşem görüntü için baharı, belki de yazı bekleyeceğiz. Nazlı olduğu kadar da vefalı bir çiçek.
Fransız ekmekleri
Fransız ekmeğinin bizim bakkallarda satılan ekmekten çok farkı yok. Boyutu dışında. Bu ekmekleri geçen yıl yapmıştım ve resmini çekmiştim. kalimeero'yu yeni kurduğum için resmi şimdi kullanmak nasip oldu.
Muz'um
Bu da benim biricik Muz'um. Neredeyse dokuz yıllık arkadaşım. Gittiğim çoğu yere benimle gelir, hiç ses etmez:)
Tatildeyim!
Bahar tatiline girdik. Bir hafta okul yok yani. Bugün karnıyarık, bulgur pilavı ve cacık yaptım. Bulgur pilavını özlediğimiz için yaptım, yoksa pirinç pilavı karnıyarığın yanına daha çok yakışıyor. Yemeğin içine de sosuna da hiç yağ katmadım. Kıymanın kendi yağı ve kızarmış patlıcanların yağı yemeğe yetiyor da artıyor bile.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)